Телескоп SkyWatcher 250/1200 DOB 10"

  • Марка: Sky-Watcher
  • Кат. номер: SWD250py

Телескопите на добсънова монтировка са сред най-практичните инструменти в астрономията. Те са с проста конструкция и същевременно са брилянтна идея. По същество те се състоят от две части: първо, оптиката, която в повечето случаи е конструкция от солидна тръба или конструкция с тръбен дизайн (truss tube); и второ, монтировката, дървена кутия (наричана още „кобилица“), която седи на земята и в която се вкарва телескопът. Този дизайн Ви позволява незабавно да започнете да наблюдавате, без да е необходимо първо да отделяте време за настройка и подравняване на сложна монтировка. Основната идея на дизайна на Добсън идва от желанието да имаме голям телескоп на ниска цена, желание, което успя блестящо. Огромна маса от фенове се разви след изобретяването на Добсъновия телескоп, който е посветен на тези инструменти и тяхната очарователна простота и на идеята за „висока производителност на ниска цена“.

 

Добсъновите телескопи са най-полезните инструменти в астрономията.
Конструкцията им е доста проста, но оригинална. Най-общо те се състоят от две основни части. Първият е оптиката, вторият е стойката, която се състои от дървена кутия на пода, която позволява на модула на оптичната тръба да се върти на височина, докато самата кутия се завърта върху основа по азимут. Просто трябва да поставите тръбата и веднага можете да започнете наблюдението си и не е необходимо първо да инсталирате и фокусирате стойката.



Основната идея относно конструкцията на телескоп Добсън е, че трябва да има голяма оптика на телескопа за нисък бюджет. И това се случва успешно! След изобретяването на телескопа от Добсън фен клубът расте и расте. Тези хора са очаровани от тези инструменти и тяхната очарователна простота. Мото: Истинска сила за нисък бюджет!



Оптиката на този добсънов телескоп е с диаметър 25 см (10") и фокусно разстояние 1200 мм. Така се достига съотношение на апертурата 1:4,8. Оптика като тази осигурява много силна способност за събиране на светлина (1275x). Когато небето е доста тъмно, можете да наблюдавате звезди с пределни размери от 14 mag. Особено в случай на апертура от 250 mm, можете да получите най-добри резултати за обекти от дълбокия космос, което всъщност не е възможно с по-малки телескопи. Вторичните огледални пръти са много тънки и по този начин скоростта на дифракция е много ниска. Обструкцията на оптиката е около 25% поради диаметъра на вторичното огледало (около 50 mm).



Монтировката, на която е монтиран телескопът, е лесна за работа. Така телескопът може да се движи лесно и само с няколко пръста по азимут и височина. Телескопът може да се движи с плаващ и шарнирен лагер. Оптиката остава стабилна във всяка позиция, за да позволи красиво и необезпокоявано наблюдение на небето. Дори ако искате да увеличите интензивно, наблюдението ще бъде чисто забавление!
С новата система за контрол на напрежението можете лесно да регулирате върху кутията на монтировката, ако оптиката трябва да работи грубо или фино. Следователно винаги имате съпротивлението на монтировката.
2-инчовият изтеглящ се окуляр е плавно движещ се и е снабден с намаляващ адаптор за 1,25".
С помощта на 9x50 mm търсач с фина мрежа е лесно да намерите дори бледи обекти.



Новите параболични огледала от тази гама DOBSON-PX са направени от Pyrex. Рефлекторната скоба Pyrex не е толкова голяма, колкото например обикновения стъклен материал BK7. Размерът на BK7 е около 2 пъти по-голям, отколкото при Pyrex. Това огледало не може лесно да бъде деформирано. Така то остава в своята геометрична форма дори по време на охлаждане и това е разликата с рефлектор от стъкло BK7. Поради това огледалото осигурява по-добра ефективност на възпроизвеждане във фазата на охлаждане. Освен това Pyrex може да бъде параболизиран много по-лесно. Това огледало, обаче, не се охлажда за по-кратък период от време в сравнение с други огледални продукти.

 
Огледалата са 75nm p.t.v. минимум или дори по-добре. По този начин изискването за висока разделителна способност и прецизност, Lamda/8, е изпълнено.
 
Телескопът е оборудван със стойност на Strehl от 0,8 или по-висока. Това ни говори за оптичната ефективност и мощност на този телескоп: Ако 80% от светлината се обединява в дифракционните срезове на телескопа, астрономите наричат това „дифракционно ограничена оптика“. Това означава, че разделителната способност на телескопа е ограничена само от дифракцията на светлината. Тъй като този шифър не може да бъде 100%, дефиницията на границата на дифракция е фиксирана на 0,8. По този начин имате препоръчителна оптика (тук не се разглеждат други загуби, свързани със системата).

 

 

Optics

Type Reflector
Type of build  Newton 
Aperture (mm)  254
Focal length (mm)  1200
Aperture ratio (f/)  4,7
Resolving capacity  0,45
Limit value (mag)  13,8
Light gathering capacity  1320
Max. useful magnification  510
Tube construction Full tube
Tube weight (kg)  12

Focuser

Connection ( to eyepiece)  2
Type of build  Crayford 

Mount

Type of build  Dobson
Mounting type  Dobson
GoTo control  no
Tracking  no

Tripod

Material Wood
Type Rockerbox

Included accessories

1.25'' eyepieces  25mm, 10mm
Finder scope  9x50
Eyepiece adaptor 1,25" & 2"

General

Total weight (kg) 32
Series Skyliner

Area of application

Moon & Planets yes
Nebulae & galaxies yes
Nature Observation no
Astrophotography not recommended
Sun  not recommended (Only with appropriate Sun filter)

recommended for

Beginners yes
Advanced yes
Observatories no
1 800,00 лв. 1 600,00 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 1 600,00 лв.
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!