Първи стъпки с телескоп

Първи стъпки с телескоп
Ето няколко важни съвета как да започнете правилно с новия си телескоп, за да избегнете разочарования и да се придвижите бързо нагоре по кривата на обучение.
 
Първо, монтирайте и настройте телескопа си спокойно и на закрито, вкъщи. Прочетете инструкциите и се запознайте спокойно как работи всичко – как се движи, как да сменяте окулярите и т.н. – за личен комфорт. По този начин не е нужно да откривате непознати копчета, настройки и функции навън на студено и тъмно.
 
След това, изнесете телескопа навън през деня и се запознайте с това как работи като го насочите към далечни обекти - върхове на дървета, сгради. Например, бързо ще откриете, че най-ниското увеличение на телескопа (окулярът с най-голямо фокусно разстояние, което означава този с най-голямо число върху него) дава най-ярките, най-остри и най-широки изгледи, с най-малко мърдане на картината. Най-ниската мощност също така улеснява намирането на това, към което се опитвате да се прицелите, благодарение на това сравнително широко зрително поле. Така че винаги ще искате да започнете с най-ниската мощност. Преминете към окуляр с по-голямо увеличение само след като сте намерили целта си, центрирали сте я и сте я наблюдавали достатъчно дълго, за да искате повече увеличение.
 
ВАЖНО: при наблюдение през деня НЕ насочвайте телескопа към Слънцето и НЕ поглеждайте към него без монтиран соларен филтър – окото ще бъде увредено за миг!
 
Също така: Ако телескопът има малък оптичен търсач или насочващо устройство с червена точка, прикрепено отстрани, през деня е най-лесното време за подравняване на търсача с телескопа. Трябва да направите това. Насочете телескопа към далечна корона на дърво или друга забележителност, центрирайте образа, заключете движенията на монтировката (ако монтировката позволява това) проверете отново дали върхът на дървото все още е центриран и след това погледнете през търсача. Използвайте винтовете за регулиране на търсача, за да центрирате кръста (или червената точка) върху същата корона на дърво. След това проверете отново дали все още е в центъра на изгледа на телескопа, в случай че сте го преместили в процеса.
 
И трето, планирайте достатъчно време и условия така, че да започнете спокойно. Прекарвайте време с всеки небесен обект, който можете да намерите и наистина го опознайте. Твърде много потребители на телескопи за първи път очакват подобна на Хъбъл яркост и цвят в окуляра - когато всъщност повечето астрономически обекти са много тъмни за човешкото око. Освен това, нашето зрение през нощта вижда тъмни неща предимно като нюанси на сивото. Голяма част от това, което Вселената може да предложи, е едва доловимо и, отново, изключително далеч!
 
Колкото по-дълго и по-внимателно разглеждате нещо, толкова повече от него постепенно ще различите. Зрението се адаптира с времето и така видимите обекти се увеличават и стават по отчетливи. Астрономията учи на търпение.
 
Като общо правило се посочва околната среда и светлината наоколо – колкото повече е тя, толкова по-неясни ще са образите в окуляра. Това се компенсира или с подбиране на по-подходящо място за наблюдение – далече от градските светлини (на село, на вилата, в планината). Също може да ползвате и покритие, което покрива изцяло главата на наблюдаващия и телескопа и ги държи в пълен мрак, за да може зеницата на окото да се отпусне и да предава повече образ към мозъка. В случай на пълен мрак ползвайте червена светлина (челник) за ориентация около телескопа.
 
Постепенно с натрупване на опит ще търсите все по-далечни обекти. Тогава може да се поинтересувате и от допълнителни светлинни филтри, които подсилват изживяването, като не пропускат част от светлинните лъчи за сметка на други, което води до по-контрастни картини.
 
Луната! Най-близкият космически обект до Земята (само на 384400 km) е изключително подходящ за старт. Тя лесно се намира с телескоп и локализира в окуляра. Започнете с нея, опознайте разнообразния релеф, променяйте увеличенията на телескопа. Изучавайте десетките хиляди кратери и лунни морета, следете фазите на Луната и затъмненията. След това потърсете някои по-ярки планети като Юпитер, Сатурн и Венера. Преминете плавно към търсене на съзвездия като Орион, Андромеда, Малка и Голяма мечка и други. От този момент нататък вече ще сте достатъчно напреднали и сами ще определяте какво да търсите :)
 
Може да ползвате различни приложения за смартфон като Night Sky, например, които с помощта на добавената реалност изобразяват на дисплея на телефона космическите обекти, които са пред обектива на камерата. Така лесно може да намирате планетите, съзвездия и галактики, преминаващи сателити и комети. Може също да видите кои са под и кои над хоризонта, както и да настройвате аларми да известяват кога някой обект, например Международната космическа станция, ще бъде видима от Вашето местоположение. Безплатните версии вършат прекрасна работа, въпрос на вкус е да изберете да Ви допада програмата.
 
И, разбира се, търсете информация :) Интернет е пълен с всякаква астрономическа (и не само) информация, трябва само да потърсите малко. Уикипедия е страхотно място, също потърсете и форуми съобразно езиците, които владеете.
 
 
Желаем ви ясно и звездно небе!